Tehnologia Coblației
Coblația este un proces controlat care generează o cantitate foarte mică de căldură și folosește energie (curent electric) pentru energizarea electronilor și ionilor aflați într-un mediu conductiv, în vederea obținerii unui câmp precis de plasmă energizată.
Particulele de plasmă energizată au suficientă putere pentru a rupe legăturile moleculare ale țesutului țintă, ducând la dispersarea acestuia la temperaturi relativ mici (40 -70 C). Plasma generată este utilizată pentru înlăturarea țesutului țintă cu afectarea minimă a țesuturilor adiacente.
Diferența dintre coblație și alte tehnologii de radiofrecvență
Spre deosebire de radiofrecvență, unde curentul circulă prin corpul pacientului, în cazul plasmei curentul se întoarce prin electrod.
Coblația vs Electrocauterizarea convențională
- Temperatura 40 - 70 ºC vs > 1000 ºC
- Disocierea țesutului moale
- Penetrație termică mai mică
- Afectarea minimă a țesutului colateral
Principiile coblației
PERFORMANȚĂ
Cu ajutorul coblației se obține o cablare eficientă a țesutului și o hemostază precisă. Acestea au ca finalitate reală: o reducere semnificativă a timpului și costurilor unei intervenții chirurgicale.
PRECIZIE
Coblația folosește un strat de plasmă bine controlat (100 – 200µm) care cablează țesutul moale, având drept rezultat suprafețe anatomice netede, bine definite.
PROTECȚIE
Coblația este asociată cu un înalt nivel de precizie și control al intervenției chirurgicale efectuate la temperaturi joase cu afectarea minimă a țesuturilor adiacente. Coblația folosește electrozi cu design special, adaptați necesităților anatomice în diferite proceduri chirurgicale.
Utilizări ale coblației
Otorinolaringologie (ORL)
- Reducția de cornete
- Tratamentul epistaxisului
- Amigdale și vegetații adenoide
- Laringe